Ses meues reflexions sobre sa vestimenta de ses pageses

Bon dia, m’agradaria encetar aquest blog, fent una mica d’història de lo que m’ha aportat sa meua dedicació a aquesta Federació de Colles de ball i cultura popular d’Eivissa i Formentera.

Desprès de moltes reunions amb totes ses colles de ses illes, varem aconseguir fer realitat l’idea de crear una Federació que ens servís d’eix d’unió, per a través de l’organització de jornades, publicacions i estudis relatives als nostres costums, vestimentes, músiques i balls etc. poguéssim anar adquirint coneixements que ens ajuda-se’n a millorar la nostra feina i donar-lo a conèixer.

A mi personalment m’ha servit per canviar idees que tenia preconcebudes, escoltades en aquelles explicacions que els grups folklòrics o textos dirigits gairebé sempre a turistes donaven una imatge rebuscada i romàntica del significat dels balls i d’alguns vestits. Així i tot crec que em queda moltíssim per veure, escoltar i aprendre.

Però em preocupa veure que tot el treball realitzat per la Federació és obviat, per algunes persones i sobretot pels nous grups d’artesans creats al marge de les colles i últimament bastant promocionats per les institucions en fires dins i fora del nostre territori, que tot i que es presenten com vestits de pagès, porten peces que poc o gens tenen a veure amb els nostres vestits antics. Només cal observar detingudament les fotografies antigues de gent del camp realitzant les seves tasques per veure les diferències.

Per acabar vull convidar a tothom qui vulgui a dirigir-se a la Federació per buscar informació, bé en les publicacions que ja tenim, bé proposant algun tema perquè busquem a les persones que ens puguin aportar més coneixements i seguir amb el nostre treball.

Gràcies a tots/es.

Pepita Torres Serra

blog2

Fotos:

Aiguadores: Captures des grup de fotos Eivissa antiga a facebook

Carro: «Eivissenques», anys 1940/50 – Foto © Leopoldo Plasencia Pons (1906-1988)

Recent Posts

Leave a Comment