[vc_row][vc_column][mk_image src=»http://www.ballpages.cat/wp-content/uploads/2017/05/1063932_10151991291444115_1207654870_o.jpg» image_size=»full» margin_bottom=»40″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»2/3″ css=».vc_custom_1495193853780{padding-right: 20px !important;}»][vc_column_text]Sa Colla de Labritja és una entitat sense ànim de lucre fundada el 1.984 per al•lots i al•lotes del Col•legi Públic Labritja, amb l’objectiu de fomentar el folklore, la música i els balls típics de l’illa d’Eivissa, fer intercanvis culturals i realitzar activitats lúdiques sanes per a la joventut.

El que al principi era una simple activitat extraescolar, va anar ampliant-se al pas dels anys i avui en dia és en una Associació Cultural composta per aproximadament 40 components, de totes les edats i veïns dels pobles de Sant Joan de Labritja, Sant Vicent de sa Cala i Sant Llorenç de Balàfia, que dediquen bona part del seu temps de lleure a realitzar activitats relacionades amb l’esmentada agrupació.

L’Associació Cultural Sa Colla de Labritja dedica especial atenció a l’aprenentatge dels balls. Gràcies al contacte amb persones que temps enrere també ballaren s’han recuperat balls típics del nord d’Eivissa.

En la seva PART EDUCATIVA l’Associació Sa Colla de Labritja dedica dos dies a la setmana a assajar (un per a classes de ball i l’altra per a classes de música).
[/vc_column_text][mk_image src=»http://www.ballpages.cat/wp-content/uploads/2017/05/11189.jpg» image_size=»full» lightbox=»true» frame_style=»single_line» margin_bottom=»20″][vc_column_text]Quant a LA VESTIMENTA, en la dona poden diferenciar-se cinc vestits (sa gonella, el vestit blanc, el de color, el de Formentera i el de feina) i en l’home quatre (el negre, el de drap, el de justet i el de camisola). Per tot això Sa Colla destina també una part de la seva atenció a la investigació i recopilació d’informació respecte a l’autenticitat dels seus vestits, estant permanentment en contacte amb persones d’edat avançada, que encara poden recordar com eren aquells vestits de la seva joventut.

Es pot destacar doncs, la tasca que realitzen diversos components del grup, en assistir a cursets on se’ls explica quina és la tècnica d’elaboració de determinades peces de vestir, quins materials són els adequats, etc., destacant el taller de confecció d’espardenyes típiques eivissenques que ve organitzant, des del 2006 , Sa Colla de Labritja juntament amb la Col•laboració de l’Ajuntament de Sant Joan, el qual té una gran acceptació. Durant el curs 2009 – 10 també s’ha portat a terme el taller de confecció de mantons, el qual també ha tingut molt d’èxit.
També és important assenyalar que Sa Colla té una persona dedicada exclusivament a la confecció de vestits, tant masculins com femenins, posant émfasi una vegada més en l’elevat cost i lentitud que la seva elaboració suposa (brodats, prisats, emmidonats, etc.).

D’altra banda, Sa Colla es preocupa també de RECOPILAR AQUELLES TRADICIONS i costums antics relacionats amb el folklore. Exemple d’això són la recuperació de ballades antigues als pous de l’illa – concretament el Pou de Labritja, a Sant Joan (l’actuació del qual es fa el diumenge anterior a Santa Maria de les Neus) i el Pou des Baladre a Sant Vicent (la ballada del qual es fa durant el cap de setmana després del 8 d’agost), celebrant-se aquestes ballades en paratges on, segons les persones de més edat, feia més de 50 anys que no s’hi ballava.

A més Sa Colla de Labritja, durant l’any fa DIVERSES ACTUACIONS al municipi:
* Dia 5 d’abril, festa de Sant Vicent.
* Festes de la tercera edat a Sant Vicent de sa Cala, de Sant Joan de Labritja i de Sant Llorenç, les quals va alternant amb sa Colla de Balansat.
* Diumenge abans de la festa de Sant Joan, festa artesana a Sant Joan
* Dia 24 de juny, festa de Sant Joan
* Festes del Carme a Portinaitx.
* Dia 10 d’agost, festa de Sant Llorenç.
* Dia 15 d’agost a Sant Vicent de sa Cala.
* Dia 26 de desembre a Sant Joan.

En un altre ordre de coses, Sa Colla de Labritja treballa també constantment per realitzar INTERCANVIS culturals amb altres agrupacions folklòriques de fora d’Eivissa. Així podem esmentar els intercanvis culturals mantinguts al llarg dels més de 25 anys d’història del nostre grup:
Extremadura (1989), Inca – Mallorca (1991), Múrcia (1991), Lugo – Galícia (1993), Manacor – Mallorca (1995), Andorra (1996), Alquerías del Niño Perdido – Castelló (1998), Martorelles – Barcelona (2000), Lanzarote – I. Canàries (2001) , Pont Saint Maxence – París, França (2003), Atzeneta del Maestrat – Castelló (2003), Tenerife – I. Canàries (2004), Menasalbas – Toledo (2005), Culleredo – A Coruña (2006), Vielha – Lleida (2007), Palma de Mallorca (2007). Legazpi – Guipuzkoa (2008), Taradell – Barcelona ( 2009), Bétera – València (2009), Santanyí – Mallorca (Previst per octubre 2010), Cocentaina – Alacant (Previst per a Juliol 2011)

Diferents balladors i balladores de Sa Colla també han PARTICIPAT EN DIVERSES actuacions representant a les Pitiüses:
* Participacions de diversos components de Sa Colla en diverses edicions (1987, 1989, 1991 i 1993) del Festival Mundial de Folklore celebrats a Palma de Mallorca aconseguint diferents premis en totes les categories
* Participació d’alguns components de Sa Colla a l’Exposició Universal de Sevilla 92.

Sa Colla de Labritja és abans que res una entitat jove i oberta a l’exterior. Així es pot esmentar el contacte que manté permanentment amb la resta d’agrupacions folklòriques de l’illa, recolzant-se i realitzant intercanvis mutus de ballades. D’aquesta manera també ha set convidada a participar en DIFERENTS BALLADES arreu de l’Illa d’Eivissa, de Formentera i d’altres indrets però sense realitzar intercanvis. Aquestes són les més destacades:
1988 Cine Espanya de Santa Eulària des Riu.
1989 Festes de Sant Bartomeu a Sant Antoni de Portmany.
1990 Festes de Sant Jaume a Formentera, per ballar a Sant Francesc en una actuació organitzada pel Consell Insular
d’Eivissa i Formentera.
1990 Festes de Sant Bartomeu a Sant Antoni de Portmany.
1990 III Festival de Música i Folklore de Sant Miquel.
1991 X Festival de Balls, Música i Cançó de les Pitiüses al Cinema Regio de Sant Antoni de Portmany.
1991 IV Festival de Música i Folklore de Sant Miquel.
1992 Festival Benèfic Rebeca López al Casino de Ibiza
1993 Festival Festes de Sant Rafel.
1993 V Festival de Música i Folklore de Sant Miquel.
1994 Festival Festes de Jesús.
1994 Festes de Puig d’en Valls.
1997 Festes de Sant Jordi de ses Salines
1999 XVIII Festival de Balls, Música i Cançó de les Pitiüses al Cinema Regio de Sant Antoni de Portmany.
2000 Festival Sant Rafel.
2001 Fira de Vins a l’Hotel Los Molinos.
2002 XXI Festival de Ball i Cançó al Cinema Regio de Sant Antoni de Portmany.
2003 VII Festival Mare Nostrum a Sant Miquel.
2004 Fira Agrícola al Recinte Firal d’Eivissa.
2004 25è Aniversari del Consell d’Eivissa i Formentera a Sant Francesc de Formentera.
2004 Fira d’Agroturisme de Cornellà (Barcelona) juntament amb Sa Colla de Balansat.
2005 Sa Colla de Labritja participà en el 25è aniversari de la Casa d’Eivissa i Formentera de Catalunya. Primer amb una ballada a la plaça de la Universitat a Barcelona i, el dia següent, amb una actuació al Monestir de Montserrat després d’assistir a una missa i ofrena a la patrona de Catalunya. Posteriorment les autoritats pitiüses i Sa Colla de Labritja assistiren a una recepció per part de l’Abat de Montserrat Josep Maria Soler.
2007 Trobada de Pobles al Recinte Firal d’Eivissa.
2007 Festes de Sant Agustí des Vedrà.
2007 Viatge a Sa Pobla (Mallorca) per actuar durant la Fira de Tardor de la localitat mallorquina.
2008 XXVII Festival de Balls, Música i Cançó de les Pitiüses al
Cinema Regio de Sant Antoni de Portmany.
2008 Inauguració de l’ampliació de la Residència Reina Sofía.
2008 Festival Festes de Sant Rafel.
2009 Manchester Discover Balearic Islands. (Regne Unit)
2009 IV Diada de Formentera a la Vila de Gràcia (Barcelona).

Quant a ALTRES ACTIVITATS cal destacar l’Exposició de fotografies itinerant que va dur a terme al llarg de l’any 2009 pels pobles de Sant Vicent, Sant Joan de Labritja i Sant Llorenç de Balàfia, amb un gran recull d’imatges dels 25 anys d’història del grup així com l’edició d’un llibre commemoratiu.

Finalment remarcar que dita Associació forma part des de la seva fundació l’any 1999 de la «Federació de Grups de Ball i Cultura Popular d’Eivissa i Formentera», impulsant a través d’aquesta Federació l’estudi dels balls i música típics de l’illa. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=»40px»][/vc_column][/vc_row]