[vc_row][vc_column][mk_image src=»http://www.ballpages.cat/wp-content/uploads/2017/05/Copyright-Foto-Toni-1.jpg» image_size=»full» margin_bottom=»40″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»2/3″ css=».vc_custom_1495193853780{padding-right: 20px !important;}»][vc_column_text]Sa Colla de Can Bonet sorgí durant l’any 1981 com a activitat extraescolar del col·legi de Can Bonet, per iniciativa d’Antònia Torres (Antònia des Pou), que era, aleshores, mestra i directora de l’escola. Com a gestor d’aquesta activitat es designà el senyor Joan Serra, de ca n’Alqueria, que era membre de l’APA i pare d’algun dels balladors que s’apuntaren a classes de ball pagès. Durant aquella època hi va haver tres professors: com a mestre sonador, en Pep Mossènyers; com a mestres de ball, en Vicent Planells per a homes i na Maria d’en Sardina per a dones. S’assajava una vegada a la setmana en una aula que cedia el col·legi. L’any 1989 es constituí legalment com a Associació Folklòrica Sa Colla de Can Bonet, per tal de conservar el nom del col·legi i del barri on s’havia creat. Els pares i les mares dels balladors en constituïren la junta directiva, ja que tots els balladors i balladores eren menors d’edat. Durant aquella etapa va dirigir el grup la senyora Maria Roselló.

Pel que fa al professorat també hi hagué canvis: com a sonador començà a venir en Miquel d’en Ferrer; pel que fa als professors de ball, hi havia na Cristina i n’Evelio (del grup Es Vedrà), posteriorment en Toni Canyes i, finalment, en Vicent d’en Frit. A més, des del principi, hem comptat sempre amb els consells d’en Vicent Llucià, en Llucianet, un dels components que més temps va estar al grup i de qui encara s’accepten les seues aportacions, tant pel que fa al ball de les dones com dels homes i, especialment, pel que fa a l’ensenyament de castanyoles. Una vegada que els antics alumnes, tant homes com dones, han anat aprenent s’han ocupat d’anar ensenyant a les noves incorporacions.

Pel que fa a presidents de la Colla, després de na Maria Roselló n’hi ha hagut d’altres: en primer lloc, en Pepe d’en Debaix; en Toni de sa Plana; na Maria Antònia Costa d’en Pepís; na Clàudia Costa de can Micolau; na Sònia Sala, de can Llucià, Toni Costa de ca na Joana, i actualment en Lluc Costa de Ca n’Andreu.[/vc_column_text][mk_gallery images=»236,238,239,240,241,242″ height=»290″][vc_column_text]OBJECTIUS
Els objectius de l’Associació Folklòrica Sa Colla de Can Bonet han estat sempre els de conservar i donar a conèixer una part important de la cultura eivissenca: el ball típic d’Eivissa i Formentera, més conegut a les Pitiüses com a ball pagès, i també la seua música, la vestimenta i tot allò amb el que es puguin donar a conèixer i conservar les arrels dels eivissencs. És per aquesta raó que l’associació ha aconseguit arreplegar, a través dels seus membres, rèpliques de la majoria dels vestits tradicionals: pel que fa a la vestimenta de les dones, disposa de la gonella negra amb mantellina i la gonella negra amb capell, el vestit blanc i el de color, tant en les versions de festa, com de treball. Respecte a la vestimenta dels homes, també es disposa dels vestits blancs, tant del de drap com del de fil, el vestit de llana negre i el de camisola. Respecte als instruments musicals, també comptam amb la flaüta, característica per ser de tres forats, el tambor, les castanyoles i l’espasí. També, per tal de no perdre les tradicions, l’associació organitza cursos diversos en què s’ocupen de fer tant la roba típica eivissenca com els instruments musicals.

Paral·lelament a l’activitat com a associació autònoma i colla de ball, Sa Colla de Can Bonet també participa en la Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d’Eivissa i Formentera des dels seus inicis, com a forma de potenciar la cultura pitiüsa fins als més alts nivells.

RECONEIXEMENTS

L’Associació Folklòrica Sa Colla de Can Bonet va ser guardonada el 3 de febrer de 2007 amb la Medalla de Plata de l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany pels seus 25 anys d’activitat ininterrompuda i col·laborant amb el municipi.[/vc_column_text][vc_column_text] ACTUACIONS
Per tal de promoure i divulgar la cultura eivissenca, Sa Colla de Can Bonet se centra bàsicament en el ball i la seua música. És per això que participa en les festes patronals de la parròquia de Sant Antoni de Portmany (Sant Antoni, Sant Bartomeu, festes del Carme…) i de la capella de Can Bonet (Sagrada Família), les Festes de la Terra (8 d’agost) junt amb la resta de colles de ball d’Eivissa i a tots aquells indrets on se la convida. Cada quatre anys, col·labora amb l’Ajuntament de Sant Antoni en l’organització del Festival de Ball i Cançons de la Nostra Terra (que es realitza anualment al Cine Regio per les festes del poble). Ha participat diverses vegades al Festival Folklòric Mare Nostrum, convidant alguna agrupació de fora i participant (juntament amb aquestes) a les ballades del municipi de Sant Antoni de Portmany. L’any 2006 va ser l’encarregada de representar Eivissa en l’onzena edició d’aquest festival. L’any 2016, vàrem convidar l’agrupació Coros y Danzas Castiella, de Cabezón de Pisuerga (Valladolid), a participar en aquest festival.

També, per part de la nostra associació, s’han recuperat dos festes antigues, com són les ballades populars a pous i fonts. Des de l’any 1996, la ballada a la font coneguda com es Broll de Buscastell, té lloc el cap de setmana després de l’onomàstica de Sant Jaume (25 de juliol). La festa as pou des Escarabats, també a la vénda de Buscastell, se celebra el diumenge posterior a l’onomàstica de Sant Joan (24 de juny), des de l’any 1999. En aquestes dos festes, organitzades amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany i la participació dels vesins de la zona, es pot gaudir i participar en l’exhibició de ball pagès, sonades de gaites, concursos pagesos i altres mostres de les arrels eivissenques, com són els ucs i brular el corn.

Fora de l’illa d’Eivissa, ha actuat a diversos indrets, destacant els viatges d’intercanvis culturals realitzats a Aurich (Alemanya), Les Preses (Girona), Ares (A Coruña), Vall d’Uixó (Castelló), Puerto Llano (Ciudad Real), Alhama de Múrcia, Mora (Toledo), Carlet (Valencia), Onís i Blimea (ambdues d’Astúries), i diverses actuacions a les illes de Mallorca i Menorca, com Esporles, Ciutadella o Vilafranca de Bonany el 2009.

Així mateix, Sa Colla de Can Bonet va ser l’encarregada de representar l’illa d’Eivissa a l’edició de FITUR de l’any 2007.

També ha estat l’encarregada de fer l’actuació de ball pagès a la Diada de les Illes Balears (1 de març), en diversos indrets: al Recinte Firal, a l’hipòdrom de Sant Rafel i a sa Coma (l’any 2011).

L’Associació Folklòrica Sa Colla de Can Bonet va ser guardonada el 3 de febrer de 2007 amb la Medalla de Plata de l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany pels seus 25 anys d’activitat.

Per a la celebració d’aquest 25e aniversari, es realitzà una xacota pagesa el dia 10 de desembre de 2006, per a les festes de Can Bonet, amb ball pagès, cantadors, glosadors i sonadors. I el gener de 2007 (del 2 al 20) es realitzà una exposició de fotografies i altres records de la colla al molí d’en Simó (Sant Antoni).

CURSOS

Ball pagès:

Tots els dissabtes de 18.30 a 19.30 h, els membres de Sa Colla de Can Bonet assajam al Centre Social Can Bonet de ses Païsses, Sant Antoni.

Gratuït i sense cap compromís. Destinat a joves entre 3 i 99 anys.

#HivernaSantAntoni

Altres cursos:
Per tal de no perdre les tradicions, l’associació organitza cursos diversos on s’ocupen de fer tant la roba típica eivissenca com els instruments musicals. Els cursos realitzats fins ara són els següents:

  • Brodar refacos: hiverns 2015/2017
  • Confecció de mantons eivissencs, hivern de 2003.
  • Fabricació de flaütes eivissenques (hivern 2008), impartit per en Pere Tirurit.
[/vc_column_text][vc_column_text]www.collacanbonet.cat[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]