
El Grup Folklòric «Brisa de Portmany», va ser presentat al públic al gener de 1990 a la localitat de Sant Antoni de Portmany de la qual pren el seu nom.
La motivació principal dels seus fundadors va ser la voluntat d’impulsar el coneixement, les tradicions i l’artesania illenques, així com promoure la puresa del folklore relacionat amb el ball, la vestimenta, les cançons i la música.
El grup, implicat en la conservació i promoció de les arrels i tradicions eivissenques, exhibeix amb motiu de les seves danses i actes públics vestits emprats tradicionalment en diferents àmbits (festa, roba de diari, …) i representatius de diferents èpoques.
És destacable el fet que tant la roba com el calçat o els instruments emprats, aquests últims de gran senzillesa, són de fabricació totalment artesanal, i que alguns components del grup estan aprenent o coneixen ja les tècniques per a la seva fabricació, de manera que alguns d’aquests elements són d’elaboració pròpia. A més, en el seu afany de recuperar les tradicions en els vestits típics i facilitar a tots els interessats la possibilitat de disposar d’un tipus de teixit necessari però escàs, el grup es va encarregar anys enrere d’organitzar tallers de teixits artesanals, utilitzant i recuperant per a això diversos telers antics.
Quant als balls, cal dir que el ball pagès, que és com es coneix localment al conjunt de balls tradicionals de les Pitiüses (Eivissa i Formentera), constitueix un Bé d’Interès Cultural (BIC) inclòs dins el grup de «béns immaterials «. Brisa de Portmany reprodueix amb la major fidelitat possible a la tradició aquestes danses que són objecte de protecció pel seu antiquíssim origen i les seves especials característiques.
Són moltes les celebracions i balls populars en els quals participa habitualment el grup. Els seus membres han representat a Eivissa en gran nombre d’actuacions i festivals nacionals i internacionals, obtenint importants premis en diferents certàmens.
En la seva illa natal, és l’artífex d’una de les celebracions populars més arrelades i característiques de la vida tradicional illenca: una festa o xacota pagesa al voltant d’un pou comunal, un tipus de celebració habitual en nombrosos pous i fonts d’Eivissa. Així, cada segon diumenge d’octubre, és possible conèixer i reviure de la mà de Brisa de Portmany les més diverses tradicions i manifestacions culturals i populars de la ruralia eivissenca en el Pou de Forada: el ball pagès, la música instrumental i cançons característiques de aquestes illes, jocs i activitats tradicionals ja en desús (el tir amb fona és una d’elles), i fins i tot la gastronomia.
DADES DE CONTACTE:
Mail: gfbrisadeportmany@gmail.com