La creació del grup “Es Pastorells” a l’any 1976 va significar, a Formentera, el renaixement de la nostra cultura popular que degut al “boom” turístic de finals dels anys 60 i principis dels 70 havia quedat mig oblidada. Des del seu inici el grup ha ballat en totes les festes populars de la nostra illa a més d’haver participat en molts de Festivals Folklòrics arreu dels Països Catalans.

La intenció del grup de ball “Es Pastorells” ha set, des de sempre, la de fer reviure el nostre folklore i ser el més fidels possible a les tradicions, respectant els vestits, la música i, encara que és molt difícil, l’esperit del ball. Per això, encara que les ballades són, ara, un espectacle es procura fer-les el més vives possible convidant a ballar a la gent major i a tot qui hi vol participar encara que no sigui del grup.

A part de participar en totes les ballades de les festes dels diferents pobles de Formentera i en els actes institucionals del Consell de Formentera, també fa una tasca d’ensenyament del ball als nens i nenes que volen aprendre, un dia per setmana al Col.legi Mestre Lluís Andreu de Sant Francesc Xavier.

PARTICIPACIÓ A FESTIVALS I INTERCANVIS CULTURALS:

– 1976 Constitució del grup al Col.legi Public Sant Francesc Xavier.
– 1978, abril actuació al Teatre Principal de Palma de Mallorca en el Festival de Dances de les Illes Balears.
– 1979, maig actuació a diverses ciutats d’Alemanya en una campanya de promoció turística de Formentera.
– 1980, juliol participació a Mallorca en una trobada de Dances i Música d’illes de la Mediterrània.
– 1981, febrer participació a Sant Antoni, Eivissa, en una trobada de tots els grups folklòrics de les Illes Pitiüses.
– 1982, 23 d’abril actuació a Sant Jordi, Eivissa, per les festes patronals.
– 1983, juny actuació a Ciutadella, Menorca, per les festes de Sant Joan (intercanvi cultural).
– 1984, juliol actuació a Son Ferriol, Mallorca, per les festes patronals (intercanvi cultural).
– 1988, juny actuació a Sabadell, Barcelona, per la festa Major de la ciutat (intercanvi cultural).
– 1990, abril participació en el Grup organitzat pel Consell d’Eivissa i Formentera, al Festival Internacional de Música i Dança de Palma de Mallorca.
– 1990, octubre actuació a Alcoi, Alacant, el dia de la Comunitat Valenciana (intercanvi cultural).
– 1991, abril participació en el grup organitzat pel Consell d’Eivissa i Formentera, al Festival Internacional de Palma de Mallorca.
– 1991, 7 d’octubre es constitueix legalment com a “Associació Cultural Es Pastorells” i està inscrita al Registre d’Associacions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a la secció 1ª, amb el número 1.971.
– 1992, participació en el grup organitzat pel Consell d’Eivissa i Formentera al Festival Internacional de Palma de Mallorca.
– 1992, octubre participació en el grup del Consell d’Eivissa i Formentera per actuar a l’Exposició Universal de Sevilla.
– 1994, abril participació en el grup del Consell d’Eivissa i Formentera per assistir a Santiago de Compostela, Galícia, per l’Any Xacobeo.
– 1995, abril actuació a Olot, Girona, per les festes de Sant Jordi (intercanvi cultural).
– 1995, octubre participació en el grup organitzat pel Consell d’Eivissa i Formentera per actuar a la recepció oferida als touroperadors alemanys per part de l’Institut Balear de Turisme.
– 1996, febrer participació a Sant Antoni, Eivissa, en el II Festival de Ball, Música i Cançons de sa Nostra Terra.
– 1996, maig participació a Castelló, País Valencià, en el XIII Festival de Danses de l’Antiga Corona d’Aragó.
– 2000, octubre actuació a Montserrat, Barcelona per la celebració del 20é aniversari de la Casa d’Eivissa i Formentera.
– 2001, maig participació en el Festival Folklòric d’Eivissa i Formentera, portant convidat un grup de Murcia.
– 2004, abril participació a la festa de germanament entre Formentera i Torruella de Montgrí, a Torruella de Montgrí, Girona.
– 2007, abril viatge a Falset, Tarragona per un intercanvi cultural amb un grup de musica del Baix Priorat.
– 2007, maig participació en el Festival Folklòric d’Eivissa i Formentera, portant convidat un grup de l’illa de La Palma, Canàries.
– 2008, maig participació en el grup organitzat pels Consells d’Eivissa i Formentera per la festa de les Pitiuses a Torruella de Montgrí, Girona.
– 2008, desembre intercanvi cultural amb el grup de ball d’Artà, Mallorca.
– 2009, març participació a les Primeres Trobades de Cultura Popular de les Illes Balears amb la participació de les Federacions de Colles de Ball de totes les illes.
– 2009, 8, 9 i 10 de maig participació com a grup convidat per l’organització al 26é Festival de Danses de l’Antiga Corona d’Aragó, a Castelló.
– 2010, març participació a les II Trobades de Cultura Popular de les Illes Balears amb la participació de les Federacions de Colles de Ball de totes les illes.

CURRICULUM

– Participa en totes les festes populars i actes cívics de Formentera
– Ensenyament de ball pagès a l’escola des de 1986 fins al 1992. Des del mes d’abril de 1998 s’ha reemprès aquesta tasca.
– Junt amb l’Obra Cultural Balear de Formentera organitza des de 1979 els Premis “Pep Simon” de Cultura Popular, el diumenge de Pàsqua.
– Des de 1996 organitza, també amb l’Obra Cultural Balear de Formentera, els actes de conmemoració del Repoblament de l’illa que es cel.lebren el 24 de desembre (1996 va ser el 3er. Centenari del Repoblament de Formentera).

ENS PODEU TROBAR A :
Facebook:
https://www.facebook.com/Colla-Es-Pastorells-207780792587911/