El Grup folklòric “Sa Colla de Balansat” fou fundat l’any 1968, per el Sr. Antoni Planells, conegut arreu de l’illa com a “Toni den Planes”. A l’estiu d’aquell mateix any, el grup va començar a oferir una actuació setmanal al pati de l’església de Sant Miquel, tots els dijous a les 18:15 hores. L’actuació es feia dirigida als turistes principalment, i per això, a més a més de mostrar els balls, es feien explicacions en diferents idiomes, per donar als espectadors una visió més completa de les nostres tradicions. És de destacar que des del seu començament aquesta actuació no ha deixat de realitzar-se cap any, i que el cicle comença i finalitza amb la temporada turística. Al final de la mateixa es ja tradició oferir als espectadors l’oportunitat de beure amb porró les “herbes eivissenques”.

Als anys 90, i per iniciativa d’un grup de veïns de la localitat de Sant Miquel, juntament amb l’associació de Pares d’alumnes del Col•legi Públic Balansat, es va crear l’Associació Cultural de Sant Miquel de Balansat que a partir d’aquell moment s’encarregà de gestionar la “Colla de Balansat”, formada inicialment per joves del poble, que continuà comptant amb l’ajuda i supervisió del Sr. Toni den Planes.

Des de la seva formació, a principis dels anys 90 (1992), aquesta Associació començà organitzant la realització de classes de ball pagès, que s’oferien a totes les persones interessades en aprendre a ballar, i més endavant, també a sonar els instruments típics eivissencs. Aquestes classes es feien una vegada a la setmana amb una duració de una hora i mitja. En quant a les classes per aprendre a sonar els instruments (castanyoles, tambor i flaüta), s’oferien de forma apart a petits grups d’alumnes, ja que requereix major temps i dedicació. Al mateix temps, també es comptava amb persones que es dedicaven a oferir assessorament als nous membres de la Colla en tot el relacionat amb la forma de vestir a l’estil tradicional eivissenc.

Durant aquells primers anys alguns membres de la Colla realitzaren viatges a la Península per a participar en intercanvis amb altres agrupacions de balls tradicionals o en festivals, però juntament amb balladors i balladores d’altres colles de l’illa, com les colles de Sa Bodega, Labritja, Santa Gertrudis, etc.

En els darrers anys la Colla també ha organitzat alguns viatges d’intercanvi cultural a diferents llocs de la Península tals com Astúries, Jaen, Tenerife (Illes Canàries) Galícia (A Corunya), i aquest any, a més a més, s’ha participat en dos festivals internacionals a Alemanya.

Avui en dia l’Associació Cultural segueix realitzant classes de ball i ensalls setmanals per als nous membres de la colla, ja que dia a dia s’hi venen incorporant persones mogudes per la bellesa dels nostres balls, i l’interès per mantenir viva aquesta part de la nostra cultura.

També es segueix oferint una actuació setmanal al pati de l’esglèsia de Sant Miquel tots els dijous a les 18:15 hores durant la temporada turística, tal i com ho començà a fer aquella Colla que recollir el Sr. Toni den Planes ja fa 40 anys.