[vc_row][vc_column][mk_fancy_title size=»32″ font_weight=»300″ margin_bottom=»0″ font_family=»none»]Ballades populars[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»2/3″][vc_column_text]La Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d’Eivissa i Formentera he elaborat un mapa amb el calendari de les 23 ballades a pous i fonts que organitzen les Colles de ball pagès federades d’Eivissa. I també amb altres 44 ballades populars organitzades en les festivitats dels pobles i indrets de l’illa.

foto

BALLADES A POUS I FONTS
“Aquestes ballades se feien quan ja s’havien acabat les feines del camp i tenien una consideració social de festa important, sense cap ànim de lucre, i no calia que ningú hi fos convidat particularment, perquè tothom s’hi sentia convidat i cridat.

La ballada s’inaugurava amb un tron d’arma de foc, que ens recorda el sentit de protecció, de demanar que l’any que ve la collida no sigui més petita, que les aigües assegurin els sembrats i la collita per a tot l’any”

Marià Torres Torres
Text extret del llibre Antropologia d’Eivissa i Formentera, Mitologia, costums i festes
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=»1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row fullwidth=»true»][vc_column][mk_image src=»http://www.ballpages.cat/wp-content/uploads/2017/05/0001.jpg» image_size=»full» margin_bottom=»0″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=»40px»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»2/3″][vc_column_text margin_bottom=»20″]Calendari de Ballades a pous i fonts d’Eivissa

ABRIL
POU DES CARBÓ, Ses Salines. Primers d’abril; dins el programa de festes de Sant Francesc de s’Estany (2 d’abril). Colla de Sant Jordi de Ses Salines.

POU DES BALADRE, Sant Vicent de Sa Cala. Segon cap de setmana després de Sant Vicent (5 d’abril). Colla de Labritja.

JUNY
POU DE CORONA, Santa Agnès. Dissabte més pròxim a Sant Joan (24 de juny). Colla de Buscastell.
POU DES ESCARABATS, Buscastell. Primer diumenge després de Sant Joan (24 de Juny). Colla de Can Bonet.
POU DE SA PUNTA DE DALT, Finca Can Musson (Platja den Bossa). Primer dissabte després de Sant Pere (29 de juny). Colla de sa Bodega.
POU DE BENIMUSSA: Sant Josep de sa Talaia. Primer diumenge després de Sant Pere (29 de juny). Colla de Sant Josep de sa Talaia.
FONT DE PERALTA: Sant Carles de Peralta. Primer diumenge després de Sant Pere (29 de juny), si cau en diumenge, el mateix dia. Colla de Ball Pagès de Sant Carles de Peralta.

JULIOL
FONT D’EN CARRERÓ, Sant Miquel de Balansat. Diumenge abans de Sant Jaume (25 de juliol). Colla de Balansat.
BROLL DE BUSCASTELL, Buscastell. Primer dissabte després de Sant Jaume (25 de juliol). Colla de Can Bonet.
POU D’EN BENET, Sant Josep de sa Talaia. Primer diumenge després de Sant Jaume (25 de juliol) si cau el mateix diumenge es fa el mateix dia. Colla de Sant Josep de sa Talaia.
AGOST
POU DE LABRITJA, San Joan de Labritja. Diumenge abans de Santa Maria (5 d’agost). Colla de Labritja.
FONT DES VERGER, Sant Josep de sa Talaia. Primer diumenge després de Santa Maria (5 d’agost), si cau en el dia de Sant Ciriac (8 d’agost), pot ser el diumenge abans o després. Colla de Sant Josep de sa Talaia.
POU ROIG, Sant Jordi de ses Salines. Primer diumenge després de Santa Maria (5 d’agost). Colla de Sant Jordi de ses Salines.
FONT DES IERNS, Santa Eulària des Riu, barri de Sa Font. Primer diumenge després de Sant Ciriac (8 d’agost). Colla des Broll.
FONT DE BALÀFIA, Sant Llorenç de Balàfia. Segon diumenge després de Sant Llorenç (10 d’agost). Colla de Labritja.
PLAÇA DE L’HORTA DE JESÚS, Jesús. Darrer dissabte d’agost. Colla de l’Horta.
POU DES RAFALS, Sant Agustí des Vedrà. Primer diumenge després de Sant Agustí (28 d’agost). Colla des Vedrà.

SETEMBRE
CALA D’ALBARCA, Sant Mateu d’albarca. Dos dissabtes abans del dia de Sant Mateu (21 de setembre). Colla d’Aubarca.
PI D’EN BESORÓ, Sant Miquel de Balansat. Dos diumenges abans de Sant Miquel (29 de setembre). Colla de Balansat.

OCTUBRE
POU D’EN GATZARA, Santa Gertrudis de Fruitera. Primer dissabte d’octubre. Grup de balls tradicionals de Santa Gertrudis.
POU D’EN MICOLAU, Sant Rafel de sa Creu. Segon dissabte d’octubre. Colla de Sant Rafel.
POU DE FORADA, Forada. Segon diumenge d’octubre. Colla Brisa de Portmany.
FONT D’EN XIQUET, Es Cubells. Primer dissabte després de Santa Teresa (15 d’octubre). Colla de Sant Josep de sa Talaia.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=»1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row fullwidth=»true»][vc_column][mk_image src=»http://www.ballpages.cat/wp-content/uploads/2017/05/0002.jpg» image_size=»full» margin_bottom=»0″][/vc_column][/vc_row]